Home » Aktuální téma, Cestování, Silniční cyklistika, Závody

První český tým na Race Across America se blíží do cíle

Submitted by on Sobota, 21 Červen 2014No Comment
První český tým na Race Across America se blíží do cíle

Před týdnem odstartovali z kalifornského Oceanside, teď již ukrajují poslední stovky mil na cestě do Annapolis. Team Czech Republic 1 je prvním týmem v historii nejdelšího cyklistického závodu světa, který se postavil na start a také je na nejlepší cestě k tomu, aby byl prvním českým týmem v historii, který Race Across America dokončí.

Trasa Race Across America (RAAM) vede z východu na západ USA a měří 4850 kilometrů. Během této pro běžné smrtelníky těžko představitelné vzdálenosti zažijí cyklisté leccos – spalující vedro pouští, náročná stoupání Skalistých hor, stepi, větrný Kansas s hrozícím rizikem výskytu tornád i členité území vnitrozemí na východě USA. Závod se jede ve dne v noci, nonstop, štafetovým způsobem.

V sobotu 14. června odstartoval z Oceanside i vůbec první český cyklistický tým za 33 let existence závodu. Náročnými vstupními procedurami schvalování připravenosti kol a doprovodných vozidel, které jsou především pro nováčky na RAAM neúprosné a tvrdé, prošel Team Czech Republic 1 hladce. První krize přišly až na trati – bloudění, podcenění podnebných podmínek, pitného režimu nebo občerstvování jsou častými důvody neúspěchu cyklistů na RAAM. Český tým si ale zatím s každou situací poradil.

„Samozřejmě, že nás potkaly i problémy. Ale zatím proplouváme úspěšně a ukrajujeme jednu míli za druhou,“ pochvaluje si kapitán české výpravy Michal Jon. „Složité je to hlavně v noci, kdy je obtížnější orientace a tudíž je jízda únavná pro závodníky i posádku v doprovodném vozidle. Navíc únava roste den ode dne,“ doplňuje Jon.

Michal Jon a jeho kolegové Jiří Kalousek, Jiří Kříž a David Bureš si ale vedou na výbornou. Před závodem avizovali ambice objet 4850 kilometrů dlouhou trasu v časovém limitu, který organizátoři stanovili na devět dní. Již teď ale začíná být jisté, že pokud se nic zásadního nepřihodí, spatří Team Czech Republic 1 cíl v Annapolis v Marylandu daleko dříve. Možná už v sobotu 21. června před polednem.

RAAM má především v USA obrovskou oblibu. Letos v něm startuje na 350 závodníků, 1000 lidí tvoří doprovodné týmy a po trase z východu na západ se bude pohybovat okolo šesti set aut s logem závodu. Členem vítězného týmu v kategorii čtyřčlenných týmů je Dave Zabriskie, sedminásobný šampion USA a bývalý týmový kolega Lance Armstronga ze stáje US Postal. Mediální zájem získal závod i díky sestře vévodkyně z Cambridge Pippy Middleton, která je součásti osmičlenného týmu Michael Matthews Foundation.

Sledovat snažení Čechů můžete na webových stránkách www.raam.cz, na Facebooku (https://www.facebook.com/CzechsGoRAAM?ref=hl) i dalších sociálních sítích. Povzbuzující zprávy můžete posílat také na americké telefonní číslo 1(310)484-4426.

Tomáš Gladiš

Foto: Jiří „Bóša“ Bošek

Comments are closed.