Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Závody

První český tým startuje v cyklistickém Race Across America (RAAM)

Submitted by on Středa, 11 Červen 2014No Comment
První český tým startuje v cyklistickém Race Across America (RAAM)

Poprvé v třicetileté historii se na start 4850 kilometrů dlouhého Závodu napříč Amerikou (RAAM) postaví ryze český čtyřčlenný tým cyklistů. Odstartují 14. června z kalifornského Oceanside, pojedou štafetovým způsobem a na zdolání náročné trasy mají jen devět dní.

Závod napříč Amerikou je vrcholem mezi cyklistickými ultramaratony. Závodem, který zkrátka nemá na světě obdoby. Jeho trasa z východu na západ USA měří 4850 kilometrů, celkové převýšení je 50 tisíc výškových metrů a cestou do cíle v Annapolis závodníci překonají čtyři časová pásma. Přejedou navíc všechna hlavní severoamerická pohoří a v pouštích zažijí teploty nad 50 stupňů Celsia. Žádný jiný cyklistický závod na světě se RAAMu nevyrovná svou délkou, terénem a klimatickými podmínkami.

RAAM je nejen zkouškou fyzické připravenosti, ale i psychické odolnosti závodníků i početného doprovodu. Celkem čítá česká výprava patnáct lidí – čtyři závodníci, řidiči doprovodných vozů, fyzioterapeut, kuchař, mechanik, fotograf, kameraman. Bude to zkouška vytrvalosti, síly a kamarádství. Neexistuje žádný jiný závod, který prověřuje týmového ducha od startu do finiše. A to bez přehánění.

„Team Czech Republic 1“ tvoří čtveřice již zkušených cyklistů. Kapitánem týmu je Michal Jon, cyklocestovatel, který na kole objel svět. Jiří Kříž má za sebou dlouhou sportovní minulost, v posledních letech se věnuje především závodům horských kol. Jiří Kalousek je bývalým členem reprezentace hendikepovaných cyklistů, který má na svém kontě medaili z mistrovství Evropy a startoval na paralympiádě v Sydney. David Bureš je účastníkem celé řady mezinárodních závodů především na horském kole.

Přestože kategorie týmů (dvou-, čtyř- a osmičlenných) se na RAAM v posledních letech těší větší oblibě než kategorie sólových jezdců, žádný český tým se ještě o úspěch v prestižním závodě nepokusil. A z Čechů, kteří kdy zatím dojeli až do cíle v Annapolis, zatím zůstává prvním a jediným Svaťa Božák, který před dvěma lety dojel šestý.

„Naším cílem je vejít se do limitu, který je ale také vcelku přísný – máme na zdolání skoro 5000 kilometrů dlouhé trasy jen devět dní,“ říká Michal Jon, který věnoval přípravám na závod více než dva roky. Z prvního českému týmu na RAAM jde cítit odhodlání, ale i pokora. „Je před námi obrovská výzva. Nikdo z nás neví, co nám následující týden přinese. Ale víme jistě, že to bude náročné,“ doplňuje Jiří Kříž a jeho kolegové mlčky souhlasně přitakávají.

RAAM 2014 startuje v Oceanside již 10. června, čtyřčlenné týmy včetně „Team Czech Republic 1“ se na start postaví v sobotu 14. června. Sledovat jeho počínání můžete na webových stránkách www.raam.cz, na Facebooku i dalších sociálních sítích.

Highlights RAAM 2014

  • Letos se pojede již 33. ročník závodu Race Across America (RAAM)
  • Start závodu je v kalifornském Oceanside na břehu Tichého oceánu, cíl v Annapolis na břehu Atlantiku
  • „Team Czech Republic 1“ je první český tým na startu v historii závodu
  • Čtyřčlenný tým tvoří: Michal Jon, Jiří Kříž, Jiří Kalousek a David Bureš
  • Trasa RAAM je letos dlouhá 4850 kilometrů a má převýšení 50 tisíc metrů
  • Časový limit na její absolvování je 9 dní
  • Během závodu protnou závodníci čtyři časová pásma
  • Mezi nejvyšším a nejnižším bodem trasy je rozdíl takřka 3500 metrů
  • Trasa RAAM vede přes všechna hlavní severoamerická pohoří
  • V pouštích cyklisté zažijí teploty nad 50 stupňů Celsia
  • Web závodu: www.raam.org
  • Web „Team Czech Republic 1“: www.raam.cz
  • Facebook české výpravy: https://www.facebook.com/CzechsGoRAAM

Tomáš Gladiš

Comments are closed.