Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

AVG Náměšťský Cyklomaraton 2013

Submitted by on Pátek, 23 Srpen 2013No Comment
AVG Náměšťský Cyklomaraton 2013

Pátým závodem Galaxy série 2013 byl v sobotu 17. srpna AVG Náměšťský Cyklomaraton. Absolutním vítězem závodu se stal Ivan Rybařík, nejlepší z našich závodníků byl na čtvrtém místě Tomáš Gladiš, který tak dokázal již potřetí v řadě vyhrát v Náměšti svou kategorii! Asi nejlepší závod letošního ročníku Galaxy série zajel Broňa Ivan (12.), Franta Haitl dojel na 29. místě.

AVG Náměšťský Cyklomaraton 2013, pátý díl letošního ročníku Galaxy série, se nesl především ve znamení velkých změn na trati. Dlouhá trať, která měřila 90 kilometrů a nastoupalo se na ní 1900 metrů převýšení, nabídla maratóncům i staré známé úseky, zbrusu nová byla kratší trasa dlouhá 40 kilometrů. Kromě Galaxy série byl letos nově AVG Náměšťský Cyklomaraton zařazen i do seriálu iVelo.cz Bike Marathon Serie, což si závod vysloužil především díky zmíněné úpravě dlouhé trati. Maratonská trasa totiž „dospěla“ a meziročně přidala pár stovek výškových metrů, čímž splnila parametry tohoto prestižního bikemaratonského seriálu.

Závod odstartoval z náměstí v Náměšti nad Oslavou v půl dvanácté. Nejdříve nás čekala runda na severozápad od města, která se letos jela v opačném směru. Hned od začátku se jelo rychle, každý chtěl být vepředu, kdyby se něco dělo a taky že se dělo. Nedlouho po startu nastoupil Ivan Rybařík, s nímž odjeli i další dva a jal se je stíhat Milan Fajt. Ze druhé skupiny pak dopředu vyrazili další dva, což jsme si nikdo z nás nepohlídali a tak se zdálo, že je vymalováno. Zůstal jsem ve velké skupině, kde jsme se zpočátku starali o tempo jen já a Patrick Müller z Big Shocku. Odhadem dvanácti až patnáctičlennou skupinku „vychcánků“, co se vezli v háku, jsme zkoušeli v krátkých stojkách roztrhat, ale marně. Nikdo nechtěl jet a ztráta na lidi vepředu narůstala…

Přešel jsem tedy na plán B. Jet udržovačku, svoje tempíčko, které mi bude pohodlné, a čekat, až se to vytříbí samo. „Vychcánci“ postupně odpadli až nás v úvodu druhé rundy, která tentokrát vedla na jihovýchod a jih od Náměště nad Oslavou jsme zůstali už jen v šesti. A na tempu už jsme se víceméně podíleli tak nějak všichni.

Prožil jsem si menší krizi mezi 40. a 60. km, kdy se mi nějak nechtělo jet. Byl jsem bez motivace a štvalo mě, že jsem nezachytil některý z nástupů v úvodu závodu a že se ve velké skupině nenašlo dost lidí, kteří by chtěli jet a ztrátu smazat. Teď jsem jel ve skupině, která sice jela hezky, ale až o šesté místo. A tak jsem ze skupiny různě odpadal a zase si ji dojížděl jak na gumě :-)

Ale jestli mě něco pobavilo, tak to byla následující situace. Někde na 70. km se ke mně z lesa přiřítila nějaká slečna a vnucovala mi bidony. Už se o to pokoušela asi v půlce závodu, ale teprve teď mi došlo, že je to kamarádka od naší kamarádky Markéty a pití jsem si od ní tentokrát už vzal :-) To bylo fakt komické :-) Každopádně ale děkuji!

V bidonu jsem měl životadárnou kolu, díky které jsem pak našel v nohách dost sil k nástupu a ze skupiny jsem odjel v jednom z posledních stoupání na trati. Pak už jsem se neohlížel a jel co to šlo k cíli. Po Vaškovi Šuserovi, který jel výborně (!), jsem kousek před cílem předjel i bikera z Focusu Znojmu, který stejně jako Venca píchnul a tím pádem mi do klína spadlo první místo v kategorii! Se štěstím jsem tedy navázal na stejné výsledky z předchozích dvou let, kdy se mi tu taky povedlo stát na stupínku nejvyšším :-) Kdyby mi ale někdo řekl v půlce závodu, kdy jsem byl zralej to zabalit, že dojedu čtvrtý celkově a první v kategorii, určitě bych nevěřil! Ale i to je MTB…my, co máme v pláštích bezdušovou směs WTB jsme v klidu :-)

Broňa zaznamenal jeden z nejlepších výsledků letošní sezóny, když dojel 12. a 6. v kategorii. Franta Haitl dorazil do cíle jako 29. celkově a 9. v kategorii.

Výsledky – 86 km muži absolutní pořadí
1. Ivan Rybařík (Čistý sport) 3:10:54
2. Zdeněk Tomeček (GS Technik Cykloteam Jistebnice) +0:00
3. Milan Fajt (Eurofoam Sport Team) +4:22
4. Tomáš Gladiš (Galaxy-CykloŠvec) +11:05

12. Bronislav Ivan (GO! Galaxy Hranice) +20:28
29. František Haitl (GO! Galaxy Hranice) +33:53

Tomáš Gladiš

Comments are closed.