Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Závody

Ve žlutém na Lidicích Bláha

Submitted by on Sobota, 1 Červen 2013No Comment
Ve žlutém na Lidicích Bláha

Martin Bláha z Dukly Praha obleče do třetí etapy 48. ročník cyklistického závodu Lidice 2013 žlutý trikot vedoucího jezdce průběžné klasifikace. Po úvodní tříkilometrové časovce jej měl Martin Boubal z celku VCR Ratisbona.

Tříkilometrovou časovku zajel Boubal za 3:53 a Daniela Turka z Favoritu Brno porazil o jedinou sekundu, třetí cyklokrosař Martin Bína startující v barvách ČEZ Cyklo Team Tábor byl o další sekundu pomalejší.

Na startu jednoho z nejstarších českých závodů se sešla rovná šedesátky cyklistů a dnes na ně čekalo kritérium na 33 okruhů o celkové délce 99 kilometrů. Za značného deště se sice jelo poměrně rychle, ale průběh byl nudný, prakticky nikdo se o nic nepokusil.

Až v samém závěru nastoupil dráhař Dukly Praha, získal malý náskok, který udržel až do cíle a odměnou mu byl nejen etapový vavřín, ale zisk pozice nejlepšího jezdce průběžné klasifikace, když dokázal díky desetisekundové bonifikaci smazat minimální dvousekundovou ztrátu z časovky, v níž skončil čtvrtý. Na druhé místo se vyhoupl díky šesti sekundám získaných jako bonifikaci za dvě vítězství v rychlostních prémiích cyklokrosař Ondřej Bambula z ČEZ Cyklo Teamu Tábor.

Cyklistické závody v Lidicích potrvají do neděle 2. června. Jedná se o nejstarší tuzemský etapový závod v silniční cyklistice.

„V sobotu dojde na pověstné lámání chleba. Třetí etapa totiž zavede cyklisty do stoupání v okolí obce Lidice a nabídne hned dvě vrchařské prémie. V této etapě lze očekávat, že bude plná sólových úniků a budou se tvořit malé skupiny jezdců, dlouhá je 151 km,“ uvedl Roman Řehoř z CK Příbram.

Nejdelší etapa přijde nakonec v neděli. Ta měří 155 kilometrů a pojede se na Křivoklátsku.
Kromě celkového vítěze se pojede i o nejlepšího vrchaře, spurtéra a nejlepšího juniora do 23 let. Hodnocena bude i soutěž družstev.

Výsledky:

1. etapa – (časovka na 3 km):

1. Boubal (VCR Ratisbona) 3:53, 2. Turek (TJ Favorit Brno) +1, 3. Bína (ČEZ Cyklo Team Tábor) +2, 4. Bláha (Dukla Praha) +2, 5. Hebík (CK Příbram) +3, 6. Bambula (ČEZ Cyklo Team Tábor) +4, 7. Doležel (MIX2-Sparta Praha) +5, 8. Hampl (TJ Favorit Brno) +6, 9. Kers (Niz.) +8, 10. Smola (CK Příbram) +9.

2. etapa – (kritérium na 99 km):

1. Bláha 2:25:08, 2. Hochmann (Dukla Praha) , 3. Skála (ČEZ Cyklo Team Tábor), 4. Kadlec (Dukla Praha), 5. Boubal, 6. Castelijns (Niz.), 7. Hebík, 8. Hampl, 9. Bína, 10. de Haan (Niz.) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:¨

1. Bláha 2:28:53, 2. Bambula  (ČEZ Cyklo Team Tábor) +6, 3. Turek +8, 4. Boubal +8, 5. Bína +10, 6. Hebík +11, 7. Skála +12, 8. Doležel +13, 9. Hamp, +14, 10. Kers +16.

Comments are closed.