Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Author Šela Maraton 2013

Submitted by on Neděle, 12 Květen 2013No Comment
Author Šela Maraton 2013

První květnová sobota, tak jako každý rok, opět patřila otvíráku maratonské sezóny. Author Šela Maraton se jel letos jako 14. ročník a znovu přivítal nemalý počet závodníků, kteří se mohli těšit opět na nelehkou trať plnou krásných singeltrailů a pěšinek, ale také na táhlé a těžké kopce. Trať během předchozích dnů doznala jistých změn a to zejména z pohledu kvality. Počasí totiž nebylo zrovna přívětivé a dva dny deště byly na trati opravdu znát.

Na start hlavní trasy, tedy 93 km dlouhého okruhu, se postavili Tomáš, František a Broňa. Na kratší trase, která nově vedla z části společně s dlouhou trasou a společným prvkem byl i „Jelení chodník“, odstartovala Veronika Kutňáková.

Hlavní závod odstartoval klasicky v 9:00 z náměstí v Lipníku nad Bečvou. V první vlně, čítající zhruba 250 účastníků, odstartovali všichni členové nově pojmenovaného týmu „GO! Galaxy Hranice“. Tempo ze začátku nebylo nijak vysoké a tak se dalo relativně dobře dojet co nejvíce dopředu, kde „musel každý být“. Tradičně byla však cítit nervozita a místy to zavánělo nepěknými pády. Ve 45ti kilometrové rychlosti to není nic příjemného.

Před nájezdem do terénu byli kluci seřazeni těsně za sebou někde okolo stého místa. Úvodní část vedoucí přes Hlinsko a jeho okolí byla pro nadělení pelotonu před nájezdem do terénu nad Podhůrou. Po nájezdu do trailů nad lomem bylo už hodně znát deštivé počasí z předchozích dnů. „Bylo to hodně mokré, na jílovitém podkladu to klouzalo a dost jsme se nachodili před průjezdem Helfštýnu“ konstatoval Broňa, který v tu dobu byl přibližně minutu za Tomášem s Frantou.

Výjezd od Helfštýna po staré panské cestě byl jeden potok vody. Trasa se dále střídala s širšími lesními cestami a technickými kořenitými pasážemi. Při průjezdu Teplicemi už si kluci mohli malinko oddechnout, že to nejhorší mají za sebou. Stále však zbývalo zdolat pár trailů a sjezd k osadě „Pod Křivým“ a technický chodník na „Rybáře“.

„První půlka se mi vůbec nevydařila, byť jsem si pláště upustil, abych měl lepší trakci v rozbahněných pasážích, bylo to zřejmě pořád málo a ztrácel jsem. Nohy jely dobře, ale toho jsem mohl využít až v druhé půlce okruhu“ zhodnotil Tomáš svůj výkon, se kterým nebyl zdaleka spokojen.

V okolí valšovických jezírek se Tomáš s Franiškem sjeli a dál pokračovali spolu napříč Moravskou bránou. Broňa se za nimi pohyboval se ztrátou dvě a půl minuty. To už se kluci pohybovali na úrovni 70. místa.

Po přetrpěném průjezdu Slávičem a loukami u Milenova následoval první těžký výjezd na Uhřínov. Tady Tomovi „chytly saze“ a konečně se rozjel. František Tomášovo tempo nesdílel a začal lehce ztrácet. Broňa ztratil po průjezdu kontrolou nad Milenovem dalších pár minutek a ztráta na kluky před ním narostla na 4-4,5 minuty.

Tomáš začal sjíždět jednoho závodníka za druhým a ukazoval, že nohy mu jedou skvěle. Proletěl Uhřínovem a kolem zříceniny hradu Drahotuch se spustil do Pekla, kde na něj čekalo občerstvení od jeho taťky. Poté doslova vystřelil nahoru na Slavkov. „Nechal jsem tam velkou, nebyl čas, ptát se kdo je kdo, do cíle chybělo už málo“ svěřil se Tom :-)Franta si vedl také skvěle a na Toma ztrácel jen něco málo přes minutu.

Za to Broňa se pomalu loučil s vidinou dokončení závodu. „Jelo se mi skvěle, ale už ve stoupání na Uhřínov jsem začal cítit pravé koleno, které jsem dával do kupy přes zimu. Při sjezdu do Pekla už jsem to musel vzdát, nedalo se otočit nohou“ postěžoval si Broňa, který tak musel ze závodu odstoupit. A byla to smůla, v tu dobu se totiž pohyboval do 70tého místa.

Tomáš však dokazoval svou skvělou výkonost a postupně se dotahoval na soupeře před sebou. Rozestupy však byly už znatelné a dojet větší skupinu nebylo jednoduché. Tom tak nakonec dojel do cíle osamocen. Celkově se umístil na 54. pozici, v kategorii mu patřila 10. příčka.

František dorazil o necelých 8minut za Tomem na 61. místě celkově a v kategorii si připsal 13. pozici.

I Verča se s nástrahami krátké trasy prala statečně. V ženách si v celkovém pořadí dojela pro 40.místo a v kategorii ji v cíli patřila 24.příčka.

Bronislav Ivan

Comments are closed.