Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Sezónu 2013 jsme odstartovali v Tálíně

Submitted by on Čtvrtek, 25 Duben 2013No Comment
Sezónu 2013 jsme odstartovali v Tálíně

Zima je konečně pryč a tak jsme vyrazili na první závod sezóny. Galaxy CykloŠvec Maraton Tálín byl úvodním závodem letošního ročníku osmidílné Galaxy série, která je pro nás letos opět důležitou součástí našeho závodního kalendáře. Navzdory podmínkám se nám nedařilo nejhůře – Veronika Kutňáková z bláta vylovila první medaili!

Jednoznačně nejstudenější den uplynulého týdne, a to sobota 20. dubna 2013, patřil v Tálíně prvnímu dílu Galaxy série 2013. Poručit větru a dešti však nelze, takže se pořadatelé Galaxy CykloŠvec Maratonu Tálín i účastníci závodu museli smířit s tím, že vytrvalý déšť proměnil trať v Píseckých horách v bahenní lázně. Nepřízeň počasí však byla znát i na startovní listině, která v porovnání s loňským rokem citelně prořídla. Závodění v dešti, blátě a teplotě okolo osmi stupňů Celsia zkrátka není pro každého.

Přesto se ale na startu delší trasy závodu setkala slušná konkurence, když největšími favority na vítězství byl kromě obhájce prvenství z loňského roku Ladislava Fabišovského (Madeta Fitness/Haibike) také jistebnický rodák Ivan Rybařík (cistysport.cz). Z našich závodníků se na start trasy dlouhé 72 kilometrů postavili Bronislav Ivan, Martin Sigmund, pro Galaxy sérii hostující Marek Holášek i obhájce celkového vítězství v loňském ročníku Galaxy série Tomáš Gladiš. To jediná žena v našem dresu, Veronika Kutňáková, zvolila po nemoci raději kratší trasu na 38 kilometrů.

Trať závodu byla tvořena okruhem v srdci přírodního parku Písecké hory, který jsme absolvovali dvakrát (Verča na krátké jednou). Rozmanitý okruh s širokými lesními cestami, ale i techničtějšími výjezdy a sjezdy daly ale letos po celonočním a dopoledním dešti pořádně zabrat, a to všem bez výjimky. Nejsilnější déšť přestal oblast Písecka zkrápět krátce před startem, ale i poté se závodníci museli ještě potýkat s drobným mrholením než déšť definitivně ustal. V druhém okruhu, kdy se již jelo bez deště a terén začal pomalu vysychat, se však rozježděná trať začala měnit v lepkavou směs znesnadňující jízdu.

S nástrahami tratě i soupeři si na dlouhé trase stejně jako vloni nejlépe poradil Ladislav Fabišovský (Madeta Fitness/Haibike), který cílovou páskou projel v čase 3:17:35. Jako desátý projel cílem Tomáš Gladiš: „Nohy nejely špatně, ale strašně jsem ztrácel ve sjezdech, bylo to jak na klouzačce. Že bude mokro jsem tušil, ale že bude tolik bahno teda ne. Byl jsem líný přezout pláště a tak mě to vytrestalo,“ komentoval své páté místo v kategorii Tomáš.

Z kluků se do cíle podíval ještě Bronislav Ivan, který dojel 42. a 15. v kategorii. „Po zažívacích potížích v průběhu týdne to bylo ještě dobré,“ zhodnotil Broňa. Martin Sigmund boj s blátem vzdal, Marek Holášek kvůli technickým potížím také nedojel.

Na kratší trati dlouhé 38 kilometrů se z třetího místa v kategorii radovala Veronika Kutňáková, která tak odstartovala doufejme na medaile úspěšnou sezónu bronzem.

Další info: www.galaxy-serie.cz

Kompletní výsledky naleznete na sportsoft.cz.

Foto: Mirek Chládek (mirek.freebox.cz)

Comments are closed.