Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Cesta do Pákistánu

Submitted by on Sobota, 26 Leden 2013No Comment
Cesta do Pákistánu
Koncem září 2012 se čeští cyklisté, mezi nimi i opavská rodačka Lucie Macíková, která dala celou výpravu dohromady, její týmový kolega Marcel Sládek (GHOST-MOJEKOLO.cz) Marek Rauchfuss (tehdy S&H SUPERIOR), Lucie a Michal Vláškovi (Kellys Bike Ranch) vypravili do Pákistánu na etapový závod horských kol KMT Tour de Himalayas. Hlavní organizátor Khurram Khan začal pořádat tuto soutěž, jako charitativní akci na pomoc místní škole, která byla v roce 2005 poničena zemětřesením.
V Pákistánu měli závodníci absolvovat aklimatizaci v horském středisku Shogran (2500 m. n. m). 21.9. se pak postavit na start 1. etapy, doslova „zabijáckého“ maratonu dlouhého 60 km. Kdy po startu z Jalkhad (2900 m. n. m.) byla plánována trasa přes průsmyku Bubbusar pass (4200 m. n. m.), což znamená téměř 2000 nastoupaných metrů na 28km, pak sjezd po stejné trase do cíle. Při této etapě je nádherný výhled na jižní svah osmitisícovky Nangan Parbat.
Druhá etapa 50 km cross country na 6ti kilometrovém technicky náročném velice kamenitém okruhu kolem jezera Sif ul Maluk (3200 m. n. m.). Třetí, závěrečnou etapou byla na programu časovka do kopce z Kivai (1500 m. n. m.) do Pai (3200 m. n. m.) s obrovským převýšením, na 14ti km 1700m a při cestě do cíle dva kilometrové okruhy okolo jezera.
Nic z toho krásného programu, kromě pobytu v horském hotelu a jednoho tréninku ve vysokohorském prostředí bohužel naši cyklisté neabsolvovali. Z důvodu složité politické situace, přijel pákistánský ministr školství soutěž zrušit a všechny závodníky vojáci z bezpečnostních důvodů evakuovali do hlavního města Islamabádu.
V průběhu aklimatizace se cyklisté stihli zúčastnit sportovního dne v již zmíněné škole. Zde děti povzbuzovali při zdolávání především atletických disciplín. Sami se pak zapojili při přetahování lanem. Podmínky pro sport v Pákistánu jsou ovšem dočista jiné, než jsme zvyklí v ČR.
GHOST -MOJEKOLO tým by rád pomohl, alespoň malou částí k tomu, aby se dětem vKaghan Valley jedné z nechudších oblastí Pákistánu, kde většina lidí sotva žije na hranici existenčního minima, mohlo dostat vzdělání. Proto se rozhodl uspořádat ples, jehož výtěžek bude věnován zmíněné škole. Pokud Pákistánská ambasáda udělí víza, tak na ples dorazí i Khurram Khan ředitel Pákistánské nadace, která školu zaštiťuje.
POZVÁNKA NA CHARITATIVNÍ CYKLISTICKÝ PLES

Michal Frantík

Comments are closed.